Direct la conținutul principal
International Partnerships

Țări

UE definește domeniile de politică și obiectivele specifice cu fiecare țară și regiune parteneră, în cadrul procedurii de programare. Planificările indicative multianuale prezintă baza generală a cooperării UE la nivel de țară și regiune. Planurile anuale de acțiune stabilesc punerea în aplicare a programării la nivel de țară. 

Africa Subsahariană

În Africa apar noi perspective și provocări generate de schimbările economice, politice, sociale, tehnologice, climatice și de mediu, de crizele sanitare, precum și de amenințările în continuă evoluție la adresa securității. Uniunea Europeană dorește stabilirea unui parteneriat strategic cu Africa, pentru a aborda împreună aceste provocări emergente și pentru a urmări prioritățile și interesele comune. 

Mai multe despre Africa Subsahariană

Orientul Mijlociu, Asia și Pacific

Această regiune este extrem de eterogenă în ceea ce privește geografia umană și fizică, economia, progresul social și nivelul de dezvoltare și democrație, cuprinzând o mare diversitate de la țări foarte industrializate la cele mai puțin dezvoltate. Cu toate acestea, există priorități generale convergente care orientează implicarea UE și acțiunile comune, oferind posibilități de maximizare a impactului.

Mai multe despre Asia, Pacific și Orientul Mijlociu

America și zona Caraibilor

Parteneriatul cu America și zona Caraibilor este esențial pentru ambiția UE de a asigura o Europă mai puternică la nivel mondial. Această zonă diversificată include patru din partenerii strategici ai UE (Statele Unite, Canada, Mexic și Brazilia) și cinci membri ai G20. Asocierea UE cu acest grup de țări care împărtășesc aceeași viziune are o relevanță geostrategică: Europa, America și zona Caraibilor pot avea o influență decisivă în modelarea ordinii mondiale post-COVID.

Mai multe despre America și zona Caraibilor

Țări și teritorii de peste mări

Asocierea între țările și teritoriile de peste mări (TTPM) și Uniunea Europeană urmărește să promoveze dezvoltarea economică și socială a TTPM și să stabilească relații economice strânse între acestea și UE în ansamblu. Această asociere se bazează pe obiective, principii și valori comune TTPM, statelor membre de care aparțin și Uniunii Europene.

Mai multe despre TTPM