Med Global Gateway bidrar EU till att minska det globala investeringsgapet genom att mobilisera upp till 300 miljarder euro för investeringar i hållbara projekt av hög kvalitet, där man tar hänsyn till partnerländernas behov och säkrar varaktiga fördelar för lokalsamhällena.
Den privata sektorn är en viktig aktör i genomförandet av Global Gateway tillsammans med bland annat EU:s och EU-ländernas institutioner, partnerländer och institutioner för utvecklingsfinansiering. Den privata sektorn spelar en central roll för investeringar, kunskap och kompetensutveckling i partnerländerna.
Global Gateway, som genomförs med hjälp av en Team Europe-strategi, ska främja investeringar som bidrar till att förändra den digitala sektorn och klimat-, energi-, hälso- och transportsektorerna och stärka utbildnings- och forskningssystemen i hela världen.
Global Gateway genomförs i form av projekt i Latinamerika och Karibien, Mellanöstern, Asien, Stillahavsområdet, Afrika, Östeuropa och västra Balkan.
Mer om Global Gateway-projekten
Läs mer om de aktuella Global Gateway-projekten per land och prioriterad sektor: digitalisering, klimat och energi, transporter, hälso- och sjukvård och utbildning och forskning. Notera att sektorn för klimat och energi även omfattar jordbruk, vatten och kritiska råvaror.
Läs mer om de projekt som syns på kartan. Du har kanske tagit del av vår information på nätet och vill lära dig mer om ett projekt eller diskutera en särskild möjlighet att delta? Kontakta då gärna EU-delegationen.
Bidra till genomförandet av Global Gateway-projekt
Upphandlingar och ansökningsomgångar
Gå in på EU:s anbudsportal för att söka efter ansökningsomgångar och upphandlingar som utlyses av EU:s institutioner, byråer och organ. Använd sökalternativet ”Alla filter” för att välja partnerländer och aktuella upphandlingar. Du kan söka på land, region och sektor eller ange ditt intresseområde (t.ex. ”energi”) i sökrutan för att hitta aktuella möjligheter inom ditt område. Det finns både en helpdesk och ett avsnitt med vägledning som kan hjälpa dig att lämna in anbud och bidragsförslag.
Upphandlingsmeddelanden finns också på TED- webbplatsen. Skriv in ditt intresseområde (t.ex. sökordet ”digital”) och filtrera sedan efter region.
Titta också på EU-ländernas webbplatser för upphandlingar. Ministerierna i partnerländerna har också användbara webbplatser. Där offentliggörs upphandlingar för investeringar som inte genomförs direkt av EU.
Pågående projekt
Global Gateway-projekt skapar nya affärsmöjligheter genom att mobilisera intressenter och resurser och undanröja hinder för företag. Titta på projektlistan för att se om den innehåller några nya möjligheter för ditt företag. Du kan få mer information från EU-delegationen eller en institution i det aktuella landet för att bättre värdera de potentiella ekonomiska möjligheterna.
Om du vill få stöd för ett projektförslag med koppling till Global Gateway, bör du sätta dig in i stödprogrammen för företag.
Det är alltid bra att först kontakta den berörda EU-delegationen om du vill lämna in ett förslag till ett stort, strategiskt investeringsprojekt med förändringspotential.
Stöd till företagsinitiativ
EU ger företagsinitiativ olika typer av finansiellt och icke-finansiellt stöd. I det sammanhanget underlättar EU-delegationerna dialogen mellan den offentliga och privata sektorn och följer upp berörda investeringsprojekt som väntar på genomförande. Detta görs bland annat genom tekniskt bistånd, kompetensutveckling, förbättring av regelverket och ekonomiskt stöd. Information om sektorsprioriteringar mellan EU och partnerländerna finns i de nationella handlingsplanerna och de fleråriga vägledande programmen. Dessa handlingar finns på landssidorna på INTPA:s och NEAR:s webbplatser.
Institutioner för utvecklingsfinansiering, EU-ländernas exportkreditinstitut och organ för utvecklingssamarbete erbjuder flera finansiella tjänster till initiativ inom den privata sektorn i partnerländerna. Läs mer om institutioner för utvecklingsfinansiering och exportkreditinstitut. Läs också om EU-ländernas stöd till företag med verksamhet utomlands.
EU erbjuder flera program för direktstöd till företag, t.ex.
- EFHU+
Europeiska fonden för hållbar utveckling plus (EFHU+) är ett EU-finansieringsverktyg som bidrar med stöd till privata och offentliga investerare. Fonden tillhandahåller många olika typer av investeringar (t.ex. lån, eget kapital, låneinvesteringar och lån i lokal valuta) i olika regioner (t.ex. Afrika söder om Sahara, Latinamerika, Asien samt det södra och det östra grannskapet). Privata investerare bör sätta sig in i de olika EFHU+-verktygen och vända sig till kontaktpunkterna för dem som verkar mest intressanta. - Get Invest
GET.invest mobiliserar investeringar i förnybar energi i utvecklingsländer. Programmet hjälper projektgrupper att uppnå investeringsberedskap samtidigt som de får kontakt med finansiärer. På så vis underlättas tillgången till europeiska stöd- och finansieringsinstrument för alla slags investeringar i grön energi i Afrika. - ElectriFI
Initiativet för finansiering av elektrifiering (ElectriFI) är en investeringsfacilitet på över 275 miljoner euro som ska öka tillgången till ren energi i utvecklingsländerna. ElectriFI stöder investeringar som ökar och/eller förbättrar tillgången till moderna och hållbara energitjänster till överkomligt pris. - AgriFI
EDFI AgriFI är ett investeringsinstrument på 120 miljoner euro som finansieras av EU med mandat att förse privata företag inom värdekedjan för jordbruksbaserade livsmedel, särskilt småbruk, med finansiering på medellång till lång sikt. EDFI AgriFI:s erbjudande kombinerar investeringskapital och tekniskt bistånd. - D4D Hub
Navet Digital teknik för utveckling (D4D) är en strategisk plattform som ska stärka det digitala samarbetet mellan EU och dess medlemsländer (Team Europe) och partnerländerna i Afrika, Asien och Stillahavsområdet, Latinamerika och Karibien samt EU:s grannländer. Navet främjar flerpartssamarbete, stimulerar investeringar, underlättar dialog och ökar samordningen. D4D:s rådgivande grupp för den privata sektorn är ett särskilt forum för företag som vill engagera sig och diskutera förslag inom ramen för navets verksamhet. - Switch Asia
Switch Asia stöder Asiens, Mellanösterns och Stillahavsområdets omställning till en koldioxidsnål, resurseffektiv och cirkulär ekonomi och främjar samtidigt hållbara produktions- och konsumtionsmönster och grönare leveranskedjor mellan dessa regioner och Europa. Programmet ger bidrag på områden som energieffektivitet i fabriker och industrianläggningar, jordbruks- och fiskesektorerna, textil- och lädersektorn, turism, logistik och frakt. - Helpdesken för IP-frågor
Helpdesken för IP-frågor erbjuder europeiska små och medelstora företag kostnadsfri hjälp med att hantera, skydda och säkerställa immaterialrätt i sex olika regioner: Kina, Europa, Indien, Latinamerika, Sydostasien och Afrika. Helpdesken har också ett bibliotek med stödmaterial, t.ex. vägledningar, fallstudier och videoklipp.
Andra EU-finansierade initiativ stöder företag som är verksamma inom Global Gateway-sektorer i hela världen. Se en översikt över initiativen.
Delta i EU:s näringslivsforum
EU:s näringslivsforum anordnas i hela världen för berörda parter och företag i EU, den lokala privata sektorn och höga företrädare för berörda myndigheter. Inom varje forum förs en dialog om prioriteringar inom Global Gateway.
Företagen uppmanas att delta i EU:s näringslivsforum för att träffa nya partnerföretag, lyfta fram sina projekt och delta i dialogen mellan den offentliga och den privata sektorn.
- Konferenser och toppmöten
- Konferenser och toppmöten
- Konferenser och toppmöten
- Konferenser och toppmöten
- Konferenser och toppmöten
- Konferenser och toppmöten
- Konferenser och toppmöten
Information om marknadstillträde
EU tillhandahåller resurser och stöd på nätet för att hjälpa företag som verkar globalt. Med stöd från EU erbjuder Internationellt handelscentrum många olika verktyg för omvärldsbevakning för små och medelstora företag, stora företag och näringslivsorganisationer:
- Handelskartan innehåller indikatorer för exportresultat, internationell efterfrågan, alternativa marknader och konkurrensutsatta marknader och en förteckning över import- och exportföretag.
- Med hjälp av marknadstillträdeskartan kan du få tillgång till, jämföra, analysera och ladda ner tullar, tullkvoter, handelspolitiska åtgärder och icke-tariffära åtgärder som gäller en viss vara på alla marknader i världen.
- På kartan över exportmöjligheter omvandlas ekonomisk analys till praktisk handelsinformation.
- Standardkartan innehåller uppgifter om frivilliga hållbarhetsstandarder, uppförandekoder, revisionsprotokoll, rapporteringsramar och program för företagens hållbarhet.
EU erbjuder omfattande stöd för att hjälpa små och medelstora företag att exportera och investera utanför EU. Några exempel är Enterprise Europe Network – världens största stödnätverk för små och medelstora företag med internationella ambitioner – och databasen Access2market.
Ett bättre företagsklimat
EU bidrar till ett förbättrat företagsklimat i partnerländerna med hjälp av en rad olika åtgärder, bland annat dialog och tekniskt och ekonomiskt stöd. Resultatet av detta arbete gynnar indirekt den privata sektorn. Några av de viktigaste insatserna beskrivs nedan.
Handels- och investeringsavtal bidrar till att förbättra företagsklimatet i partnerländerna. Avtalen främjar handel och leder till nya möjligheter, ger incitament till EU-investeringar genom ökad rättssäkerhet och stabilitet och omfattar dessutom långtgående hållbarhetsåtaganden.
EU är världens största givare av budgetstöd. Detta stödsystem omfattar finansiella direktöverföringar till statskassorna i partnerländer som genomför reformer för hållbar utveckling. Budgetstöd främjar öppenhet och god samhällsstyrning och bidrar därmed till att bekämpa korruption och skapa ett gynnsamt klimat för privata investeringar i våra partnerländer.
Instrumentet för tekniskt bistånd och informationsutbyte (Taiex) tillhandahåller ömsesidigt tekniskt bistånd och politiskt stöd till att genomföra strukturreformer och förbättra regional- och miljöpolitiken. Experter från den offentliga sektorn i EU-länderna kan besöka partnerländerna för att bidra med upp till fem dagars rådgivning.
Partnersamverkan etablerar institutionellt samarbete mellan offentliga förvaltningar i EU-länderna och mottagar- eller partnerländerna på medellång till lång sikt. Denna mekanism stöder institutionell kapacitetsuppbyggnad genom reformprocesser och ömsesidigt samarbete. Partnersamverkan pågår vanligen under 12–36 månader.
Kontakta Global Gateway-partner
Inom Global Gateway finns ett brett spektrum av myndigheter och organisationer som erbjuder den privata sektorn sitt unika stöd. Gå igenom partnerlistan nedan för att se vilka möjligheter och verktyg som Global Gateway erbjuder:
EU:s delegationer – Diplomatiska representationer
EU:s 144 delegationer runtom i världen kan ge vägledning och stöd när det gäller lokala investeringar inom Global Gateway. EU-delegationerna samarbetar med partnerländer och andra Team Europe-medlemmar när det gäller lokala och regionala insatser inom ramen för Global Gateway.
Institutioner för utvecklingsfinansiering
Internationella och nationella institutioner för utvecklingsfinansiering är statsstödda utvecklingsbanker som ska stödja utvecklingen av den privata sektorn i låg- och medelinkomstländer. EU bidrar med följande multilaterala institutioner för utvecklingsfinansiering:
- Europeiska investeringsbanken (EIB)
EIB är både en investeringsbank och en global utvecklingsbank som är verksam i EU och övriga världen. EIB bidrar till Global Gateway med finansieringslösningar och teknisk och finansiell sakkunskap när det gäller projekt som leds av offentliga och privata intressenter. - Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD)
EBRD är en multilateral investeringsbank som tillhandahåller många olika produkter och tjänster som t.ex. lån, kapitalinvesteringar, handelsgarantier och rådgivning. Banken erbjuder en rad verktyg för små och medelstora företag inom flera affärssektorer, t.ex. lån, kapitalinvesteringar och garantier, och förser dessutom små och medelstora företag med stöd.
I tabellen hittar du EU-ländernas institutioner för utvecklingsfinansiering. Klicka på institutionernas namn för att komma till deras webbplatser.
Organ för utvecklingssamarbete
Statligt stöd utgår från nationella utvecklingsorgan för att stärka ekonomisk och offentlig utveckling i utvecklingsländerna. Dessa organ genomför och finansierar Global Gateway-projekt.
I tabellen hittar du EU-ländernas organ för utvecklingssamarbete. Klicka på organens namn för att komma till deras webbplatser.
Exportkreditinstitut
Instituten ingår i medlemsländernas förvaltning och främjar nationell export och/eller ekonomiska intressen. De tillhandahåller lån eller täckning för försäkringar eller garantier till förmån för nationellt registrerade företag som behöver hjälp med sin internationalisering.
I tabellen hittar du EU-ländernas exportkeditinstitut. Klicka på institutens namn för att komma till deras webbplatser.
Handelsfrämjande organisationer
Handelsfrämjande organisationer är organisationer i EU-länderna som stöder internationaliseringen av företag som är registrerade i länderna.
I tabellen hittar du EU-ländernas handelsfrämjande organisationer. Klicka på organisationernas namn för att komma till deras webbplatser.
Europeiska företagsorganisationer
Företagsnätverk, som t.ex. företagsorganisationer och handelskammare, är en bra utgångspunkt när det gäller stöd till EU-företag utomlands. Organisationerna företräder ofta intressen på EU-nivå, nationell nivå eller sektorsnivå och ingår i Global Gateway.
Du hittar närmare information och kontaktuppgifter i listan över företagsorganisationer i EU med verksamhet i partnerländerna.