Global Gateway -strategian avulla EU pyrkii kaventamaan maailmanlaajuista investointivajetta mobilisoimalla jopa 300 miljardia euroa kestävien ja laadukkaiden hankkeiden rahoittamiseen. Hankkeissa otetaan huomioon kumppanimaiden tarpeet ja varmistetaan, että niistä on pysyvää hyötyä paikallisyhteisöille.
Yksityinen sektori on tärkeä kumppani Global Gateway -strategian täytäntöönpanossa, johon osallistuvat myös EU:n toimielimet, EU-maiden instituutiot, kumppanimaat ja kehitysrahoituslaitokset. Yksityinen sektori on avainasemassa, kun kumppanimaihin houkutellaan investointeja ja asiantuntemusta ja kehitetään niiden osaamista.
Team Europe -lähestymistavan mukaisesti Global Gateway -strategialla pyritään lisäämään investointeja muutoksen aikaansaamiseksi digitaali-, ilmasto-, energia-, terveys- ja liikennesektoreilla ja kehittämään koulutus- ja tutkimusjärjestelmiä kaikkialla maailmassa.
Global Gateway -strategiaa sovelletaan hankkeissa, joita toteutetaan Latinalaisessa Amerikassa ja Karibian alueella, Lähi-idässä, Aasiassa ja Tyynenmeren alueella, Afrikassa, Itä-Euroopassa ja Länsi-Balkanilla.
![The Global Gateway stands for sustainable and trusted connections that work for people and the planet.](https://international-partnerships.ec.europa.eu/sites/default/files/styles/oe_theme_medium_no_crop/public/2023-01/Global-Gateway-logo-EU-emblem-dark%20blue-1200x800.jpg?itok=WSdBHEGJ)
Tutustu Global Gateway -aloitteisiin
Lue lisää käynnissä olevista Global Gateway -hankkeista maittain ja painopistealoittain, joita ovat digitalisaatio, ilmasto ja energia, liikenne, terveys sekä koulutus ja tutkimus. Ilmasto- ja energia-ala pitää sisällään myös maatalouden, vesihuollon ja kriittiset raaka-aineet.
Kartalta löytyy lisätietoa Global Gateway -hankkeista. Jos olet jo tutustunut verkossa oleviin tietoihin, mutta haluat saada lisätietoa jostakin hankkeesta tai keskustella osallistumismahdollisuuksista, ota yhteyttä asianomaiseen EU:n edustustoon.
Haluatko olla mukana Global Gateway -hankkeissa?
Tarjouskilpailut ja ehdotuspyynnöt
EU:n tarjouskilpailuportaalissa voi hakea EU:n toimielinten, virastojen ja elinten julkaisemia ehdotuspyyntöjä ja tarjouspyyntöjä. Valitse All Filters -toiminto kumppanimaiden hakemiseen ja tarjouskilpailuihin tutustumiseen. Voit tehdä hakuja maittain, alueittain ja aloittain tai syöttää hakuvalikkoon itseäsi kiinnostavan alan (esim. energia) löytääksesi sillä avoinna olevia osallistumismahdollisuuksia. Tarjouskilpailuun osallistumista ja avustushakemuksen tekemistä varten on käytettävissä neuvontapalvelu (Helpdesk) ja opastusosio (Guidance).
Hankintailmoitukset ovat saatavilla myös TED-sivustolla. Syötä sinua kiinnostava ala (esim. digitalisaatio) ja suodata alueittain.
Voit myös tutustua EU-maiden tarjouskilpailusivustoihin. Tietoa löytyy myös kumppanimaiden ministeriöiden verkkosivustoilta. Niillä julkaistaan investointien houkuttelemiseksi tarjouskilpailuja, joiden toteuttamiseen EU ei osallistu suoraan.
Osallistu käynnissä oleviin hankkeisiin
Global Gateway -hankkeissa luodaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia mobilisoimalla asiaankuuluvia sidosryhmiä ja resursseja ja poistamalla esteitä yrityksiltä. Onko omalle yrityksellesi avautumassa uusia mahdollisuuksia? Global Gateway -hankkeiden luettelosta löydät vastauksen. Haluatko arvioida taloudellisia mahdollisuuksia paremmin? Asianomaisesta EU:n edustustosta tai EU-maan instituutiosta saat lisätietoja arvioinnin tueksi.
Jos kaipaat tukea Global Gateway -strategiaan liittyvään hanke-ehdotukseen, tutustu yrityksille tarjolla oleviin tukiohjelmiin.
Jos olet aikeissa tehdä ehdotuksen mittavaksi, strategiseksi ja muutosvoimaiseksi investointihankkeeksi, ota ensimmäiseksi yhteyttä asianomaiseen EU:n edustustoon.
Tukea liiketoiminta-aloitteille
EU tarjoaa monenlaista taloudellista ja muuta tukea liiketoimintaan liittyville aloitteille. EU:n edustustot helpottavat julkisen ja yksityisen sektorin välistä vuoropuhelua ja tukevat investointihankkeita muun muassa tarjoamalla teknistä apua ja rahoitustukea ja tukemalla osaamisen kehittämistä ja sääntely-ympäristön parantamista. Maakohtaisissa toimintasuunnitelmissa ja monivuotisissa maaohjelmissa on tarkempaa tietoa EU:n ja kumppanimaiden yhteisistä alakohtaisista painopisteistä. Nämä asiakirjat ovat saatavilla pääosastojen INTPA ja NEAR verkkosivujen maakohtaisissa osioissa.
Kehitysrahoituslaitokset, EU-maiden vientiluottolaitokset ja kehitysyhteistyövirastot tarjoavat monenlaisia rahoituspalveluja kumppanimaissa toteutettaville yksityissektorin aloitteille. Lue lisää kehitysrahoituslaitoksista ja vientiluottolaitoksista. Tutustu myös EU-maiden ulkomailla toimiville yrityksille antamaan tukeen.
EU:n rahoittamilla aloitteilla tuetaan Global Gateway -strategian eri osa-alueilla toimivia yrityksiä maailmanlaajuisesti.
Esimerkkejä yrityksille suunnatuista suoran tuen ohjelmista:
- EKKR+
Euroopan kestävän kehityksen rahasto plus (EKKR+) on EU:n rahoitusväline, jolla tuetaan yksityisiä ja julkisia sijoittajia. Se tarjoaa monenlaista rahoitusta (esim. lainoja, myös paikallisvaluutassa, sekä oman ja vieraan pääoman ehtoista rahoitusta) eri alueilla (esim. Saharan eteläpuolinen Afrikka, Latinalainen Amerikka, Aasia sekä eteläinen ja itäinen naapurialue). Yksityisten sijoittajien olisi tarkasteltava EKKR plussan eri välineitä ja otettava yhteyttä tarpeitaan parhaiten vastaavien välineiden yhteyspisteeseen. - GET.invest
GET.invest-ohjelmalla houkutellaan investointeja uusiutuvaan energiaan kehittyvissä maissa. Sen avulla hankeryhmät voivat saavuttaa investointivalmiuden, ja se myös saattaa hankkeiden toteuttajat ja rahoittajat yhteen. Lisäksi se helpottaa EU:n tuen ja rahoitusvälineiden saatavuutta kaikkiin vihreän energian investointeihin Afrikassa. - ElectriFI
Sähköistämisen rahoittamista koskeva aloite (ElectriFI) on yli 275 miljoonan euron väline, jolla tuetaan vaikuttavuusinvestointeja ja jonka tavoitteena on parantaa puhtaan energian saatavuutta kehittyvissä maissa. ElectriFI tukee investointeja, joilla lisätään ja/tai parannetaan nykyaikaisten, kohtuuhintaisten ja kestävien energiapalvelujen saatavuutta. - AgriFI
Euroopan kehitysrahoituslaitosten AgriFI on Euroopan unionin rahoittama 120 miljoonan euron väline, jolla tuetaan vaikuttavuusinvestointeja. Siitä tarjotaan keskipitkän ja pitkän aikavälin rahoitusta maatalouselintarvikkeiden arvoketjussa toimiville yksityisen sektorin yrityksille. Pääkohderyhmänä ovat pienviljelijät. Euroopan kehitysrahoituslaitosten AgriFI-välineestä on tarjolla sekä investointipääomaa että teknistä apua. - D4D Hub
Digital for Development (D4D) Hub on strateginen alusta, jonka tavoitteena on vahvistaa digitaalista yhteistyötä Euroopan unionin ja sen jäsenmaiden (Team Europe) ja niiden Afrikassa, Aasiassa ja Tyynenmeren alueella, Latinalaisessa Amerikassa ja Karibian alueella ja EU:n naapurimaissa sijaitsevien kumppaneiden välillä. Sillä edistetään useiden sidosryhmien välistä yhteistyötä, lisätään investointeja, helpotetaan vuoropuhelua ja parannetaan koordinointia. Yksityissektoriin keskittyvässä D4D Hub -alustan neuvoa-antavassa ryhmässä yritysten edustajat voivat vaihtaa näkemyksiä ja keskustella D4D-aihepiirin ehdotuksista. - SWITCH Asia
SWITCH Asia tukee Aasian, Lähi-idän ja Tyynenmeren alueen siirtymistä vähähiiliseen ja resurssitehokkaaseen kiertotalouteen ja edistää kestäviä tuotanto- ja kulutusmalleja ja vihreämpiä toimitusketjuja näiden alueiden ja Euroopan välillä. Siitä myönnetään avustuksia esimerkiksi teollisuuslaitosten ja asuntojen energiatehokkuuteen sekä maatalouselintarvike- ja kalastusalalle, tekstiili- ja nahkateollisuudelle, matkailuun, logistiikkaan ja rahdinkuljetukseen.
Tuki pk-yrityksille
EU tunnustaa pienten ja keskisuurten yritysten (pk-yritysten) tärkeän roolin talouskasvun, innovoinnin ja työpaikkojen luomisen edistäjänä. Edellä mainittujen tukiohjelmien lisäksi EU tarjoaa erityistukea, jolla autetaan pk-yrityksiä viemään ja investoimaan EU:n ulkopuolelle. Esimerkkejä pk-yritysten tuesta:
- Enterprise Europe Network
Enterprise Europe Network on maailman suurin kansainvälistymispalveluita pk-yrityksille tarjoava verkosto. Sen kansainvälisillä liike-elämän asiantuntijoilla on kokemusta ja resursseja, joilla ne voivat auttaa pk-yrityksiä kasvamaan, ja ne voivat antaa neuvoja parhaista markkinamahdollisuuksista kansainvälisen laajentumisen tueksi. Enterprise Europe Network tarjoaa monenlaisia palveluja, kuten markkinatutkimuksia, yritysten välisiä yhteyksiä, innovaatiotukea, rahoituksen saantia ja tukea EU:n rahoitusohjelmiin pääsyyn. - Teollis- ja tekijänoikeuksien neuvontapalvelu
Neuvontapalvelu tarjoaa eurooppalaisille pk-yrityksille maksutta tukea teollis- ja tekijänoikeuksien hallinnointiin, suojeluun ja valvontaan kuudella eri alueella: Kiina, Eurooppa, Intia, Latinalainen Amerikka, Kaakkois-Aasia ja Afrikka. Se tarjoaa myös tukimateriaalia, kuten oppaita, tapaustutkimuksia ja videoklippejä.
Lue lisää siitä, miten EU tukee pk-yritysten kansainvälistymistä.
Osallistu EU:n yritysfoorumien toimintaan
EU:n yritysfoorumeita järjestetään maailmanlaajuisesti. Niihin osallistuu EU:n sidosryhmiä ja yrityksiä, yksityissektorin paikallisia edustajia ja hallitusten edustajia. Foorumit edistävät vuoropuhelua Global Gateway -strategian ensisijaisista aihepiireistä.
Yrityksiä kannustetaan osallistumaan EU:n yritysfoorumeihin, jotta ne voivat löytää uusia kumppaneita, esitellä hankkeitaan ja käydä julkisen ja yksityisen sektorin välistä vuoropuhelua.
- Konferenssit ja huippukokoukset
- Konferenssit ja huippukokoukset
- Konferenssit ja huippukokoukset
- Konferenssit ja huippukokoukset
- Konferenssit ja huippukokoukset
- Konferenssit ja huippukokoukset
- Konferenssit ja huippukokoukset
- Konferenssit ja huippukokoukset
- Konferenssit ja huippukokoukset
Tietoa markkinoille pääsystä
EU tukee yritysten maailmanlaajuista toimintaa tarjoamalla verkkoresursseja ja muuta tukea. Kansainvälinen kauppakeskus tarjoaa EU:n tuella pk-yrityksille, suuryrityksille ja elinkeinoelämän järjestöille monenlaista liiketoiminnan kannalta hyödyllistä tietoa:
- Trade Map tarjoaa vientitulosta, kansainvälistä kysyntää, vaihtoehtoisia markkinoita ja kilpailtuja markkinoita koskevia indikaattoreita sekä luettelon tuonti- ja vientiyrityksistä.
- Market Access Map -portaalin avulla käyttäjät voivat vertailla, analysoida ja ladata tullitariffeja, tariffikiintiöitä, kaupan suojatoimia ja muita kuin tariffitoimenpiteitä, joita sovelletaan tiettyyn tavaraan missä tahansa markkinoilla.
- Export Potential Map muuntaa taloudelliset analyysit käytännönläheisiksi kaupankäyntiä helpottaviksi tiedoiksi.
- StandardsMap sisältää tietoa vapaaehtoisista kestävyysvaatimuksista, käytännesäännöistä, tarkastuskäytännöistä, raportointikehyksistä ja liiketoiminnan kestävyyttä koskevista ohjelmista.
Liiketoimintaympäristön kehittäminen
EU edistää osaltaan liiketoimintaympäristön kehittämistä kumppanimaissa monin eri tavoin, kuten helpottamalla vuoropuhelua ja tarjoamalla teknistä ja taloudellista tukea. Yksityinen sektori hyötyy näiden toimien vaikutuksista välillisesti. Alla esitellään joitakin tärkeimpiä toimia.
Kauppa- ja investointisopimukset auttavat parantamaan kumppanimaiden liiketoimintaympäristöä. Sopimukset kasvattavat kauppaa ja luovat uusia kaupankäyntimahdollisuuksia, kannustavat sekä kannustavat EU:ssa toimivia yrityksiä investointeihin lisäämällä oikeusvarmuutta ja vakautta. Lisäksi niihin sisältyy vahvoja kestävyyssitoumuksia.
EU on maailman suurin budjettituen antaja. Järjestelmään sisältyy suoria varainsiirtoja sellaisten kumppanimaiden valtionkassaan, jotka toteuttavat kestävää kehitystä tukevia uudistuksia. Koska budjettituki edistää läpinäkyvyyttä ja hyvää hallintoa, se myös tukee korruption torjuntaa ja yksityisiä investointeja suosivan ilmapiirin luomista EU:n kumppanimaissa.
Teknisen avun ohjelma (TAIEX) tarjoaa vertaisapua ja toimintapoliittista tukea rakenneuudistusten toteuttamiseen ja alue- ja ympäristöpolitiikan kehittämiseen. Ohjelman puitteissa EU-maiden julkisen sektorin asiantuntijat tekevät kumppanimaihin enintään viiden päivän mittaisia neuvontakäyntejä.
Twinning-toiminnassa on kyse keskipitkän ja pitkän aikavälin institutionaalisesta yhteistyöstä EU-maiden julkishallintojen ja edunsaaja-/kumppanimaiden välillä. Sillä tuetaan institutionaalisten valmiuksien kehittämistä uudistusprosessien ja vertaisyhteistyön avulla. Twinning-hankkeiden täytäntöönpanovaihe kestää yleensä 12–36 kuukautta.
Ota yhteyttä Global Gateway -kumppaneihin
Global Gateway -strategiassa on osallisina monenlaisia kumppaneita, joista kukin tarjoaa ainutlaatuista tukea yksityiselle sektorille. Seuraavassa luetellaan kumppanit, jotka tukevat Global Gateway -strategian puitteissa tarjolla olevia mahdollisuuksia ja välineitä.
EU:n edustustot – diplomaattiedustustot
EU:lla on 144 edustustoa eri puolilla maailmaa. Niiltä saa paikallistason ohjausta ja tukea Global Gateway -investointeihin. EU:n edustustot tekevät yhteistyötä kumppanimaiden ja Team Europe -lähestymistapaa soveltavien tahojen kanssa Global Gateway -toimien toteuttamiseksi paikallis- ja aluetasolla.
Kehitysrahoituslaitokset
Kansainväliset ja kansalliset kehitysrahoituslaitokset ovat valtio(ide)n tukemia kehityspankkeja, joiden tehtävänä on tukea yksityisen sektorin kehitystä matalan ja keskitulotason maissa. EU:n monenvälisiä kehitysrahoituslaitoksia ovat
- Euroopan investointipankki (EIP)
EIP on sekä investointipankki että maailmanlaajuinen kehityspankki, joka toimii Euroopan unionissa ja muualla maailmassa. EIP tukee Global Gateway -strategiaa tarjoamalla rahoitusratkaisuja sekä teknistä ja taloudellista asiantuntemusta julkisten ja yksityisten sidosryhmien johtamissa hankkeissa. - Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki (EBRD)
EBRD on monenvälinen investointipankki, joka tarjoaa monenlaisia tuotteita ja palveluja, kuten lainoja, pääomasijoituksia, kauppatakuita ja neuvontapalveluja. Se tarjoaa useiden eri alojen pk-yrityksille monentyyppisiä välineitä, lainoja, pääomasijoituksia ja takauksia ja muuta apua.
Ks. eri EU-maiden kehitysrahoituslaitokset. Napsauttamalla laitoksen nimeä taulukossa pääset sen verkkosivustolle.
Kehitysyhteistyövirastot
Kansalliset kehitysyhteistyövirastot antavat julkista tukea kehittyvien maiden talouden ja julkisen sektorin kehittämiseen. Ne toteuttavat ja rahoittavat Global Gateway -hankkeita.
Ks. eri EU-maiden kehitysyhteistyövirastot. Napsauttamalla viraston nimeä taulukossa pääset sen verkkosivustolle.
Vientiluottolaitokset
Kussakin EU-maassa toimii vientiluottolaitoksia, joiden tehtävänä on tukea vientiin ja talouteen liittyviä kansallisia intressejä. Ne myöntävät lainoja tai vakuuksia (vakuutuksia tai takuita) auttaakseen maahan rekisteröityneiden yritysten kansainvälistymistä.
Ks. eri EU-maiden vientiluottolaitokset. Napsauttamalla laitoksen nimeä taulukossa pääset sen verkkosivustolle.
Kaupanedistämisjärjestöt
Kaupanedistämisjärjestöt ovat EU-maiden organisaatioita, jotka tukevat maahan rekisteröityjen yritysten kansainvälistymistä.
Ks. eri EU-maiden kaupanedistämisjärjestöt. Napsauttamalla järjestön nimeä taulukossa pääset sen verkkosivustolle.
Eurooppalaiset elinkeinoelämän järjestöt
Jos ulkomailla toimivat EU:n yritykset kaipaavat tukea, niiden kannattaa kääntyä ensimmäisenä elinkeinoelämän järjestöjen ja kauppakamarien kaltaisten liiketoimintaverkostojen puoleen. Tällaiset verkostot voivat edustaa EU:n, jäsenmaan tai tietyn alan intressejä, ja ne osallistuvat usein Global Gateway -strategian täytäntöönpanoon.
Lisätietoja kumppanimaissa toimivista EU:n elinkeinoelämän järjestöistä ja niiden yhteystiedot löytyvät täältä.