Siirry pääsisältöön
International Partnerships

Kumppanimaat

EU määrittelee yhteistyön alat ja erityistavoitteet yhdessä kunkin kumppanimaan ja -alueen kanssa ohjelmasuunnittelun yhteydessä. Monivuotisissa suuntaa-antavissa suunnitelmissa esitetään yleinen perusta EU:n yhteistyölle eri maiden ja alueiden kanssa. Vuotuisissa toimintasuunnitelmissa vahvistetaan puolestaan suunnitelmien täytäntöönpano kussakin maassa. 

Saharan eteläpuolinen Afrikka

Taloudelliset, poliittiset, sosiaaliset, teknologiset sekä ilmastoon ja ympäristöön liittyvät muutokset, terveyskriisit ja muuttuvat turvallisuusuhat synnyttävät Afrikassa uusia näkymiä ja haasteita. Euroopan unioni pyrkii luomaan Afrikan kanssa strategisen kumppanuuden, jotta näihin uusiin haasteisiin voidaan vastata yhdessä ja jotta voidaan ajaa yhteisiä tavoitteita ja etuja. 

Lisätietoa – Saharan eteläpuolinen Afrikka

Lähi-itä, Aasia ja Tyynenmeren alue

Tämä alue on hyvin heterogeeninen väestön, maantieteen, talouden, sosiaalisen edistyksen sekä kehityksen ja demokratian tason kannalta. Se kattaa koko kirjon pitkälle teollistuneiden ja vähiten kehittyneiden maiden välillä. EU:n ja alueen maiden toimille löytyy kuitenkin yhteisiä painopisteitä, jotka tarjoavat mahdollisuuksia maksimoida yhteistyön vaikutukset.

Lisätietoa – Lähi-itä, Aasia ja Tyynenmeren alue

Amerikka ja Karibian alue

Kumppanuus Amerikan ja Karibian maiden kanssa on keskeinen tekijä EU:n tavoitteessa vahvistaa Euroopan asemaa maailmassa. Tähän monimuotoiseen alueeseen kuuluu neljä EU:n strategista kumppania (Yhdysvallat, Kanada, Meksiko ja Brasilia) ja viisi G20-maata. EU:n sidoksella tähän samanmielisten maiden ryhmään on geostrategista merkitystä. Eurooppa, Amerikka ja Karibian alue voivat vaikuttaa ratkaisevasti covid-19-pandemian jälkeisen maailmanjärjestyksen muovaamiseen.

Lisätietoa – Amerikka ja Karibian alue

Merentakaiset maat ja alueet

Merentakaisten maiden ja alueiden (MMA) ja Euroopan unionin välisen yhteistyön tavoitteena on edistää MMA:iden taloudellista ja sosiaalista kehitystä ja luoda läheiset taloudelliset suhteet niiden ja koko EU:n välille. Yhteistyö perustuu niihin tavoitteisiin, periaatteisiin ja arvoihin, jotka ovat yhteisiä niin merentakaisille maille ja alueille kuin Euroopan unionille ja niille EU-maille, joiden alaisuuteen MMA:t kuuluvat.

Lisätietoa – Merentakaiset maat ja alueet