Skip to main content
Logotip Europske komisije
International Partnerships

Zemlje

EU putem izrade programa definira svoja područja politike i posebne ciljeve sa svakom partnerskom zemljom i regijom. U višegodišnjim okvirnim planovima navodi se opća osnova za suradnju EU-a sa zemljama i regijama. U godišnjim akcijskim planovima utvrđuje se provedba programa u određenoj zemlji. 

Supsaharska Afrika

U Africi se pojavljuju nove mogućnosti, ali i izazovi, koji proizlaze iz gospodarskih, političkih, društvenih, tehnoloških, klimatskih i okolišnih promjena, zdravstvenih kriza i sve većih sigurnosnih prijetnji. Europska unija poziva na strateško partnerstvo s Afrikom kako bi se zajednički svladali ti novi izazovi te ostvarili zajednički prioriteti i interesi. 

Više o supsaharskoj Africi

Bliski istok, Azija i Pacifik

Ta je regija iznimno heterogena u pogledu stanovništva, geografskih obilježja, gospodarstva, društvenog napretka te razine razvoja i demokracije. Neke od zemalja koje joj pripadaju su visokoindustrijalizirane, dok su neke među najslabije razvijenim zemljama. Međutim, prioriteti EU-a i zajedničko djelovanje obuhvaćaju cijelu regiju, čime se povećava mogućnost uspjeha.

Više o Aziji, Pacifiku i Bliskom istoku

Sjeverna i Južna Amerika i Karibi

Partnerstvo sa Sjevernom i Južnom Amerikom i Karibima važno je da bi EU osigurao snažniju Europu u svijetu. To raznoliko područje uključuje četiri strateška partnera EU-a (Sjedinjene Američke Države, Kanadu, Meksiko i Brazil) i pet članova skupine G20. Približavanje EU-a toj skupini zemalja s kojima dijeli sličan svjetonazor od geostrateške je važnosti – Europa te Sjeverna i Južna Amerika i Karibi mogu biti odlučujući u oblikovanju svjetskog poretka nakon pandemije bolesti COVID-19.

Više o Sjevernoj i Južnoj Americi i Karibima

Prekomorske zemlje i područja

Cilj je približavanja prekomorskih zemalja i područja i Europske unije promicanje gospodarskog i socijalnog razvoja tih zemalja i područja te uspostava bliskih gospodarskih odnosa između njih i EU-a. Temelji se na ciljevima, načelima i vrijednostima koji su zajednički njima, državama članicama kojima pripadaju i Uniji.

Više o prekomorskim zemljama i područjima

Aruba

Bonaire

Curaçao

French Polynesia

French Southern and Antarctic Territories

Greenland

New Caledonia

Saba

Saint Barthélemy

Saint Pierre and Miquelon

Sint Eustatius

Sint Maarten

Wallis and Futuna