Oversigt over Global Gateway - Europa-Kommissionen
Gå til hovedindholdet
Et officielt EU-websiteOfficielt EU-website
Europa-Kommissionens logo
International Partnerships

Oversigt over Global Gateway

Hvad er Global Gateway?

Principper og værdier

Der er 6 centrale principper, som udgør kernen i Global Gateway, og de er retningsgivende for investeringerne:

  • demokratiske værdier og høje standarder
  • god forvaltning og gennemsigtighed
  • ligeværdige partnerskaber
  • grønt og rent
  • fokus på sikkerhed
  • gang i den private sektor

Global Gateway er EU's bidrag til at mindske den globale investeringskløft. Global Gateway er på linje med G7-ledernes tilsagn fra juni 2021 om at lancere et værdidrevet, gennemsigtigt infrastrukturpartnerskab af høj standard, som skal imødekomme de globale behov for infrastrukturudvikling. Global Gateway er desuden i fuld overensstemmelse med FN's 2030-dagsorden og dens mål for bæredygtig udvikling samt Parisaftalen om klimaforandringer.

Partnerskabsområder

Global Gateway støtter EU's partnere og lukker den globale investeringskløft på følgende områder:

  • det digitale område (støtte til et åbent og sikkert internet)
  • klima og energi (støtte til investeringer i omstillingen til ren energi)
  • transport (støtte til grøn, intelligent og sikker transport)
  • sundhed (styrkelse af forsyningskæder og lokal vaccineproduktion)
  • uddannelse og forskning (investering i uddannelse af høj kvalitet med særlig fokus på piger, kvinder og sårbare grupper)

En Team Europe-tilgang

Global Gateway er ved at blive udrullet med en Team Europe-tilgang i et samarbejde mellem Europa-Kommissionen, Tjenesten for EU's Optræden Udadtil (EU-Udenrigstjenesten), EU-medlemslandene samt de finansielle institutioner, den private sektor og andre ikkestatslige organisationer.

Tilgangen vil fremme en omfattende mobilisering af politisk styrke, teknisk ekspertise og finansielle ressourcer.

Finansieringskilder

EU og EU's medlemslande vil mobilisere investeringer i udvikling af infrastruktur på op til 300 mia. euro i perioden 2021-2027.

Dette omfatter op til 135 mia. euro i investeringer, som EU har gjort mulige, og 145 mia. euro i planlagte investeringer fra europæiske finansielle institutioner og udviklingsfinansieringsinstitutioner suppleret med tilskudsfinansiering.

300 mia. euro
I investeringer skal mobiliseres senest i 2027
53 mia. euro
er garantiens størrelse
232 mia. euro
i forventede bæredygtige investeringer

Den Europæiske Fond for Bæredygtig Udvikling +

Vores nye og vigtigste instrument til risikodeling for perioden 2021-2027 er Den Europæiske Fond for Bæredygtig Udvikling Plus (EFSD+). Den vil være 10 gange større end forgængeren, EFSD og vil blive anvendt globalt og drevet af 2 principper.

  • politik først
  • landestyrede tilgange

Den vil dække garantier for 53 mia. euro for denne periode og forventes at mobilisere op til 232 mia. euro i bæredygtige investeringer. Der vil blive ydet yderligere finansiering i form af tilskud til udviklingsfinansieringsinstitutioner, som vil kombinere tilskuddene eller "blande dem" med lån.

Under EFSD+ anvender Kommissionen "blanding" i sektorer, markeder og aktiviteter, hvor garantien ikke afhjælper de relevante flaskehalse. Der kan være tale om aktiviteter både i offentlige og private sektorer.

Connecting Europe-faciliteten Digital – infrastruktur til digital konnektivitet

Digitale teknologier spiller en central rolle i vores økonomi og samfund og giver mulighed for at kommunikere online og leve, arbejde og drive forretning på nye måder. Disse teknologier kræver, at infrastrukturen fungerer.  

På trods af det voksende behov for konnektivitet er der stadig en betydelig mangel på privat og offentlig finansiering af infrastruktur til digital konnektivitet. Connecting Europe-faciliteten støtter Global Gateway-investeringer i sikker, bæredygtig og højtydende infrastruktur.

Støtte til grønne investeringer

EU vil også støtte partnerlandene ved at hjælpe dem med at udvikle og få deres markeder for grønne obligationer til at vokse. Grønne obligationer er finansieringsordninger, hvor udstederen forpligter sig til at anvende provenuet til at finansiere projekter, der fremmer miljø og bæredygtighed.

Hvorfor Global Gateway?

Mange lande har brug for en betroet partner for at udforme bæredygtige kvalitetsprojekter og sikre, at projekterne gennemføres på en gennemsigtig måde, at de ikke skaber uholdbart høje niveauer af gæld, og at de medfører varige sociale og økonomiske fordele for lokalsamfundene.

Det er det, som Global Gateway tilbyder.

Global Gateway på Europa-Kommissionens hovedwebsite