Direct naar de inhoud
International Partnerships

De Global Gateway in het kort

Wat is de Global Gateway?

Beginselen en waarden

De kern van de Global Gateway wordt gevormd door zes leidende beginselen voor de investeringen

  • democratische waarden en strenge normen
  • goed bestuur en transparantie
  • gelijkwaardige partnerschappen
  • groen en schoon
  • gericht op veiligheid
  • katalysator voor de particuliere sector

De Global Gateway is de bijdrage van de EU aan het verkleinen van de mondiale investeringskloof wereldwijd. De Global Gateway is in overeenstemming met de toezegging van de G7-leiders van juni 2021 om een op waarden gebaseerd, hoogwaardig en transparant infrastructuurpartnerschap op te zetten om tegemoet te komen aan de mondiale behoeften op het gebied van infrastructuurontwikkeling. De Global Gateway-strategie is ook volledig in overeenstemming met de Agenda 2030 van de VN en de duurzameontwikkelingsdoelstellingen daarvan, en met de Overeenkomst van Parijs inzake klimaatverandering.

Gebieden voor partnerschappen

De Global Gateway ondersteunt onze partners en dicht de mondiale investeringskloof op het gebied van

  • de digitale sector (steun voor een open en veilig internet)
  • klimaat en energie (steun voor investeringen om de transitie naar schone energie te volbrengen)
  • vervoer (steun voor groen, slim en veilig vervoer)
  • gezondheid (versterking van de toeleveringsketens en de lokale vaccinproductie)
  • onderwijs en onderzoek (investeren in hoogwaardig onderwijs, met vooral aandacht voor meisjes, vrouwen en kwetsbare groepen)

Een Team Europa-aanpak

De Global Gateway-strategie wordt uitgerold volgens een Team Europa-aanpak met de Europese Commissie, de Europese Dienst voor extern optreden (EDEO), de lidstaten van de EU en hun financiële instellingen, de particuliere sector en andere niet-gouvernementele organisaties.

Met deze aanpak wordt het gemakkelijker om het geheel van politiek uithoudingsvermogen, technische deskundigheid en financiële bronnen aan te boren en in te zetten.

Financieringsbronnen

De EU en haar lidstaten zullen in de periode 2021-2027 investeringen in infrastructuurontwikkeling aantrekken voor een bedrag van maximaal 300 miljard euro.

Dit omvat tot 135 miljard euro aan investeringen die mogelijk worden gemaakt door de EU en 145 miljard euro aan geplande investeringsvolumes van de Europese financiële instellingen en instellingen voor ontwikkelingsfinanciering, aangevuld met subsidiefinanciering.

300 miljard euro
Bedrag dat tegen 2027 voor investeringen wordt aangetrokken
53 miljard euro
Garantievolume
232 miljard euro
Duurzame investeringen

Europees Fonds voor duurzame ontwikkeling+

Ons nieuwe en belangrijkste risicodelingsinstrument voor de periode 2021-2027 is het Europees Fonds voor duurzame ontwikkeling+ (EFDO+). Het zal tien keer omvangrijker zijn dan zijn voorganger, het EFDO, wereldwijd worden toegepast en steunen op twee beginselen

  • het beleid komt op de eerste plaats
  • elke aanpak wordt door het land in kwestie aangestuurd

Het fonds zal tijdens deze periode een garantievolume van 53 miljard euro dekken en zal naar verwachting tot 232 miljard euro aan duurzame investeringen aantrekken. Aanvullende financiering wordt verstrekt door subsidies aan instellingen voor ontwikkelingsfinanciering die deze subsidies zullen combineren, of “blenden”, met leningen.

In het kader van het EFDO+ maakt de Commissie gebruik van “blending” in sectoren, markten en activiteiten waar de garantie niet dient om de relevante knelpunten aan te pakken. Het kan zowel gaan om overheidsactiviteiten als om activiteiten van de particuliere sector.

Infrastructuur voor digitale connectiviteit dankzij Connecting Europe Facility (CEF) — Digitaal

Digitale technologieën spelen een sleutelrol in onze economie en samenleving, zij maken online contacten mogelijk en leiden tot nieuwe manieren van leven, werken en zakendoen. Deze technologieën werken alleen maar als de juiste infrastructuur aanwezig is.  

Ondanks de groeiende behoefte aan connectiviteit gaapt er nog altijd een brede kloof tussen particuliere en overheidsfinanciering voor infrastructuur ten bate van de digitale connectiviteit. De Connecting Europe Facility ondersteunt Global Gateway-investeringen die specifiek bedoeld zijn voor veilige, betrouwbare en duurzame infrastructuur die sterke prestaties levert.

Steun voor groene investeringen

De EU zal de partnerlanden ook helpen hun markten voor groene obligaties te ontwikkelen en op te schalen. De uitgever van dergelijke obligaties belooft de opbrengsten ervan te gebruiken voor de financiering van projecten ter bevordering van het milieu en de duurzaamheid.

Wat is de bedoeling van de Global Gateway?

Veel landen hebben een betrouwbare partner nodig die duurzame, hoogwaardige projecten ontwerpt en waarborgt dat die projecten op transparante wijze worden uitgevoerd, geen onhoudbare schulden met zich meebrengen en sociale en economische voordelen opleveren waar de lokale gemeenschappen lang van kunnen genieten.

Daarvoor kunnen zij terecht bij de Global Gateway.

Links

Global Gateway op de hoofdwebsite van de Europese Commissie