Mikä on Global Gateway?
Global Gateway on uusi EU:n strategia, jolla edistetään älykkäitä, puhtaita ja turvallisia digitaali-, energia- ja liikenneyhteyksiä ja vahvistetaan terveydenhuolto-, koulutus- ja tutkimusjärjestelmiä kaikkialla maailmassa. Strategian lanseerasivat Euroopan komissio ja EU:n korkea edustaja vuonna 2021.
Global Gatewayn tavoitteena on saada liikkeelle jopa 300 miljardin euron investoinnit Team Europe -yhteistyön avulla. Yhteistyöhön osallistuvat EU:n toimielimet ja EU-maat sekä niiden rahoitus- ja kehityslaitokset. Tavoitteena on saada aikaan muutosvaikutuksia digitaali-, ilmasto- ja energia-, liikenne-, terveydenhuolto- sekä koulutus- ja tutkimusaloilla tekemällä älykkäitä investointeja laadukkaaseen infrastruktuuriin. Hankkeissa noudatetaan tiukkoja sosiaali- ja ympäristönormeja ja otetaan huomioon EU:n edut ja arvot, joihin kuuluvat oikeusvaltioperiaate, ihmisoikeudet ja kansainväliset säännöt ja normit.
![The Global Gateway stands for sustainable and trusted connections that work for people and the planet.](https://international-partnerships.ec.europa.eu/sites/default/files/styles/oe_theme_medium_no_crop/public/2023-01/Global-Gateway-logo-EU-emblem-dark%20blue-1200x800.jpg?itok=WSdBHEGJ)
Periaatteet ja arvot
Global Gateway -strategian perustana on kuusi investointeja ohjaavaa perusperiaatetta:
- demokraattiset arvot ja tinkimättömät normit
- hyvä hallintotapa ja läpinäkyvyys
- yhdenvertaiset kumppanuudet
- vihreys ja puhtaus
- turvallisuuskeskeisyys
- yksityisen sektorin investointien vauhdittaminen.
Global Gateway on EU:n panos globaalin investointivajeen kaventamiseen. G7-maiden johtajat sitoutuivat kesäkuussa 2021 käynnistämään arvopohjaisen, korkeatasoisen ja läpinäkyvän infrastruktuurikumppanuuden, jolla vastataan maailmanlaajuisiin infrastruktuurin kehittämistarpeisiin. Global Gateway on linjassa tämän sitoumuksen kanssa. Strategia on myös YK:n Agenda 2030 ‑toimintaohjelman ja sen kestävän kehityksen tavoitteiden sekä Pariisin ilmastosopimuksen mukainen.
Kohdealat
Global Gateway tukee EU:n kumppaneita ja kuroo umpeen maailmanlaajuista investointivajetta seuraavilla aloilla:
- digitaaliala (tuetaan internetin avoimuutta ja turvallisuutta)
- ilmasto ja energia (tuetaan investointeja, joilla pyritään siirtymään puhtaaseen energiaan)
- liikenne (tuetaan vihreitä, älykkäitä ja turvallisia liikennemuotoja)
- terveydenhoito (vahvistetaan toimitusketjuja ja paikallista rokotetuotantoa)
- koulutus ja tutkimus (investoidaan laadukkaaseen koulutukseen, erityisesti tyttöjen, naisten ja haavoittuvassa asemassa oleviin ryhmiin kuuluvien koulutukseen).
Team Europe -yhteistyö
Global Gateway -strategia toteutetaan Team Europe -yhteistyönä Euroopan komission, Euroopan ulkosuhdehallinnon (EUH), EU-maiden sekä rahoituslaitosten, yksityisen sektorin ja muiden kansalaisjärjestöjen kesken.
Tällaiseen yhteistyöhön on helpompi saada poliittista tukea, teknistä asiantuntemusta ja taloudellisia resursseja.
Rahoituslähteet
EU:n ja sen jäsenmaiden odotetaan saavan strategian avulla aikaan jopa 300 miljardin euron investoinnit infrastruktuurin kehittämiseen vuosina 2021–2027.
Tähän sisältyy jopa 135 miljardia euroa EU:n mahdollistamia investointeja, minkä lisäksi eurooppalaiset rahoitus- ja kehitysrahoituslaitokset voivat käyttää suunniteltuihin investointeihin 145 miljardia euroa. Rahoitusta on tarjolla myös avustuksina.
Euroopan kestävän kehityksen rahasto plus
Strategian uusin ja tärkein riskinjakoväline vuosiksi 2021–2027 on Euroopan kestävän kehityksen rahasto plus (EKKR+). Se on kymmenen kertaa suurempi kuin edeltäjänsä Euroopan kestävän kehityksen rahasto (EKKR). Rahoitusta kanavoidaan maailmanlaajuisesti, ja rahaston toiminnassa noudatetaan kahta ohjenuoraa:
- politiikka ensin -periaate
- maalähtöiset lähestymistavat
Rahasto kattaa 53 miljardin euron takaukset tällä kaudella, ja sen odotetaan saavan liikkeelle jopa 232 miljardia euroa kestäviä investointeja. Lisärahoitusta myönnetään avustuksina kehitysrahoituslaitoksille, jotka yhdistävät ne lainoihin.
EKKR+:n puitteissa komissio käyttää rahoituslähteiden yhdistämistä aloilla, markkinoilla ja toimissa, joissa takaukset eivät poista rahoituksen pullonkauloja. Näihin voi kuulua sekä julkisen että yksityisen sektorin toimia.
Verkkojen Eurooppa -välineen digitaaliosio – digitaalinen yhteenliitettävyysinfrastruktuuri
Digitaaliteknologialla on keskeinen rooli taloudessa ja yhteiskunnassa, sillä se mahdollistaa verkossa tapahtuvan vuorovaikutuksen ja tarjoaa uusia tapoja elää, työskennellä ja harjoittaa liiketoimintaa. Nämä teknologiat edellyttävät asianmukaisia infrastruktuureja.
Vaikka yhteenliitettävyyden tarve kasvaa, digitaalisen yhteenliitettävyysinfrastruktuurin yksityisessä ja julkisessa rahoituksessa esiintyy edelleen merkittävää vajetta. Verkkojen Eurooppa -välineen avulla tuetaan Global Gateway -strategian investointeja turvalliseen, varmaan ja kestävään korkean suorituskyvyn infrastruktuuriin.
Vihreiden investointien tukeminen
EU tukee kumppanimaita myös auttamalla niitä kehittämään ja laajentamaan vihreiden joukkolainojen markkinoita. Tällaisissa rahoitusjärjestelyissä liikkeeseenlaskija sitoutuu käyttämään kerättyjä varoja ympäristöä ja kestävää kehitystä edistävien hankkeiden rahoittamiseen.
Mihin Global Gateway -strategiaa tarvitaan?
Monet maat tarvitsevat luotettavan kumppanin suunnittelemaan kestäviä ja laadukkaita hankkeita ja varmistamaan, että hankkeet toteutetaan läpinäkyvästi aiheuttamatta kohtuutonta velkataakkaa ja että paikallisyhteisöt saavat hankkeista kestäviä sosiaalisia ja taloudellisia hyötyjä.
Global Gateway -strategia tarjoaa kaiken tämän.
Linkit
Global Gateway Euroopan komission verkkosivustolla